Neem direct contact met ons op 0342459459 of WhatsApp

Leasecontract? Weet waar je voor tekent!

23 July

Leenders1

Landbouwtractoren en machines worden vaker geleased dan gekocht. Gezien de voordelen volstrekt logisch. Maar wie een leasecontract afsluit, doet er goed aan om niet alleen naar de leaseprijs te kijken. Want dat is hetzelfde als ‘appels met peren’ vergelijken. “Weet je zeker wat je krijgt?”

De voordelen van lease zijn legio. Zo weet je voor een afgesproken periode en aantal draaiuren exact de kosten per draaiuur. Prijsstijgingen van arbeid en/of materialen gooien geen roet in het eten en ook heb je geen last meer van restwaarde-verrassingen. In tijden van snel veranderende milieueisen en fluctuerende economische omstandigheden is dat een geruststellende gedachte.

En misschien wel het belangrijkste voordeel is het behoud van kapitaal. Het geld dat de ondernemer normaal gesproken kwijt is aan de aanschaf, kan hij nu gebruiken voor andere bedrijfsdoelen. De trekker komt ook niet op de balans; hij blijft immers eigendom van de partij die het contract aanbiedt.

Veel verschil in dekking en voorwaarden
Op het eerste gezicht lijken alle leasecontracten op elkaar. “Maar juist dat maakt vergelijken zo lastig”, zegt Jean-Paul Strik van Mechan Lease. “Leasecontracten zien er wel hetzelfde uit maar toch zijn het vaak totaal verschillende producten. Als je de contracten goed bestudeert, zie je verschillen in voorwaarden en dekkingen. En de gevolgen van die verschillen komen meestal pas aan het licht als er problemen zijn. En dan is het te laat.”

Strik noemt een paar voorbeelden. “In het contract staat dat onderhoud gedekt is, maar later ontdek je dat slijtage-onderdelen er niet onder vallen of dat bepaalde reparaties zijn uitgesloten. Of je kunt geen ruiltrekker krijgen bij pech. En ook een inzittendenverzekering is niet altijd standaard.”

Volledige dekking heeft voorkeur
Mechan Lease is volgens Strik de enige aanbieder in de agrarische sector die dezelfde complete dekking biedt als bij autolease-contracten. “Bij Mechan Lease is echt álle onderhoud en elke reparatie gedekt en je kunt kiezen voor een ruiltrekker bij pech. Ook de verzekering is compleet. Het enige dat niet is gedekt, zijn de kosten voor brandstof en banden. Maar dat is bij vrijwel alle aanbieders zo. Door de complete dekking zijn de tarieven van Mechan Lease weliswaar een fractie hoger, maar financiële verrassingen zijn bij ons dan ook uitgesloten. En alles staat zwart op wit in heldere taal. Je weet dus 100% zeker wat je krijgt.”

Ook op andere fronten onderscheidt Mechan Lease zich. Strik: “Bij elke leaseconstructie zijn meerdere partijen betrokken. Denk aan de geldverstrekker, een verzekeraar en een partij voor reparatie en onderhoud. Bij Mechan Lease kun je voor alles terecht bij één loket en word je volledig ontzorgd. En wij betalen terug als er minder draaiuren zijn gemaakt dan afgesproken. Daarin zijn we uniek.”