Dat constateert Mechan Groep, importeur en distributeur van trekkers. “Het principe kennen we eigenlijk al van het leasen van een auto van de zaak”, vertelt Jean-Paul Strik, manager Leasing & Financiële diensten bij Mechan Lease (onderdeel van Mechan Groep). “Momenteel zijn er een hoop onzekerheden in de sector en lopen de kosten steeds verder op. Je kunt flink kapitaal besparen door geen nieuwe trekker aan te schaffen, maar deze te leasen.”
Wanneer je een trekker leaset kan je deze namelijk tegen een vast maandelijks bedrag gebruiken. “Je hoeft geen investering te doen in de aanschaf en je dekt het reparatierisico. Als je nu een trekker koopt, kan het zomaar zo zijn dat je deze later niet meer kunt verkopen als je een nieuwer model wilt aanschaffen. De regelgeving verandert namelijk continu en een trekker die nu rijdt mag over vijf jaar misschien helemaal niet meer gebruikt worden. Dan blijf je er mee zitten.”
Strik ziet dat de kosten voor boeren steeds verder stijgen. “Ook daarom is het leasen van een trekker een goed idee. Je hebt dan niet te maken met restwaarde of risicokosten, omdat die gedekt zijn. Je betaalt een vast bedrag aan huur en dat blijft vijf à zes jaar hetzelfde. We weten dat het duurder wordt, maar met leasen dek je dat risico af.”
Leasen wordt vaak nog gezien als een oplossing voor als je het geld om te kopen zelf niet hebt, maar dat is volgens Strik onterecht. “Ook als je het geld wel hebt is het interessant om te leasen. Je kan met het geld vaak meer doen in je bedrijf als je het niet in je trekker stopt. Ook als je het geld wel hebt kun je met leasen meer rendement maken.”